נגישות
menu      
English
עברית
מסמך חדש
+כתבות רקע וקישורים
כתבות רקע וקישורים
+אודות האתר
אודות האתר
+צור קשר
צור קשר
+אינדקס
אינדקס
(אתר בהקמה)
דף הבית
מפת האתר
השותפים שלנו
קמחונית

 Powdery mildew

שם מחלה מקובל בעברית: קמחונית

שם מחלה באנגלית: [Powdery mildew [Leveillula

שם מין וסוג צורה אל מינית: Oidiopsis sicula

שם מין וסוג קודם: Oidiopsis taurica

שם מין וסוג צורה מינית: Leveillula taurica

ממלכה: פטריות שק           Ascomycota

קמחונית הינה מחלת הנוף החשובה בגידול פלפל. גורם המחלה תוקף בסתיו ובתחילת החורף, באביב ובתחילת הקיץ בעוד בתקופות הקרה ביותר והחמה ביותר פחותה בחומרתה. הפתוגן מאכלס את כל חתך העלה וגורם לכתמים לבנים בתחתית העלה וכלורוטים בפני העלה העליונים. בנגיעות חמורה עלים נגועים נושרים ואף חנטים ונגרם נזק ישיר לפרי.

חלקי הצמח: עלים

שלב גידול הצמחכל שלבי הגידול, מופיע בסוף הקיץ כאשר הצמחים צעירים יחסית והתחילו לפרוח.

--------------------------------------------------------------------------------------------

עריכה: 

 

תיאור המחלה
סימפטומי המחלה
צמחים פונדקאים
חלקי הצמח
שלב גידול הצמח
תיאור גורם המחלה
מחזור חיים
לאחר קטיף
שיטת הפצה
פיזור גאוגרפי
השפעות אקלימיות ותנאים סביבתיים
שיטות גידול
הדברה
הדברה תרבותית (אגרוטכנית)
הדברה כימית
עמידות לתכשירי הדברה
אמצעי הדברה אחרים
הדברה אחרי קטיף
ניהול אזורי
תיאור המחלה
סימפטומי המחלה:

בקמחונית בפלפל מוגבלת וניכרת בעלים בלבד ואינה פוגעת בגבעולים, פרחים או פירות. הסימפטומים הראשוניים של המחלה נראים על פי רוב על פני צדם העליון של עלי הפלפל ככתמים כלורוטים צהבהבים כאשר מצדו התחתון של הכתם הכלורוטי נראה לבד בצבע לבן של הפטרייה (תפטיר, נושאי נבגים ונבגים). הכתמים הכלורוטיים הופכים להיות חומים בחלקם. בהתקפות חמורות של המחלה ניתן לראות לעיתים גם את הלבד הלבן על גבי חלקו העליון של העלה. כמו כן נגרמת נשירת עלים החושפת את פירות הפלפל לפגעי אקלים (בעיקר צריבות שמש). הפרי נפסל לשווק, זאת בנוסף לאובדן יבול כתוצאה מאובדן שטח הטמעה הנובע מכתמי הקמחונית והכתמים הנקרוטיים הנוצרים על גבי העלים וכתוצאה מנשירת העלים.                                                                           

                                                                                            

צמחים פונדקאים:

מיני צמחים רבים: עגבנייה, חציל, מלפפון, קישוא, דלעת, חסה, אספסת, כותנה, בצל, קנרס, שעעועית, אסקלפיאס, גרברה, כף הקנגורו, יפעה (ליזיאנטוס), נץ חלב, קלה, שעווית (פרח השעווה, לובאג', רוזמרין.

חלקי הצמח:

.

תיאור גורם המחלה:

הקימחונית נבדלת משאר נציגי המשפחה בכך שהינה אנדופרזיטית וחודרת לתוך רקמת העלה, בעוד ששאר הקימחונות הינם אקסופרזיטים. בפטריה זו מתפתח התפטיר לראשונה על פני העלה, חודר לתוך רקמות העלה דרך הפיוניות ויוצר מקלעת תפטיר בחללי הפיוניות. לאחר מכן מתפתחים קורים בין תאי המזופיל ומתחת לאפידרמיס של צדו העליון. לבסוף יוצאים קורים מבעד לפיוניות, המתפתחים לנושאי נבגים מרובי תאים, המסתעפים לפעמים. נושאי הנבגים והנבגים מהווים את שכבת המעטה הקימחי הנראה לעין על-גבי העלה הנגוע.

מחזור חיים:

נבגים על גבי העלים נובטים, נחשון נביטה גדל על פני העלה וחודר דרך פיונית. קורי הפטרייה יוצרים מקלעת תפטיר בתוך העלה ולאחר מכן נוצרים נושאי נבגים היוצאים מבעד לפיוניות. נושאי הנבגים יוצאים מהפיוניות בודדים או בקבוצות, המונות לרוב שניים עד חמישה נושאי נבגים. על גבי נושאי הנבגים נראים שני תאים מאורכים (נבגים), האחד מלבני והשני עם קונוס בחלקו הרחוק. נבגים נישאים באוויר, נוחתים על פני עלים. נבגים נובטים יוצרים כריות הדבקה לעלה.

לאחר קטיף:

אין תקיפה לאחר קטיף

שיטת הפצה:

נבגים: נבגים משתחררים בעת התבגרותם. הנבגים נפוצים באוויר. נבגים המוסעים עם זרמי אויר לעלים קרובים או רחוקים. נבגים יכולים להיות מוסעים בין חלקות צמחים רגישים ועם הרוחות יכולים להגיע למרחק רב.

פיזור גאוגרפי:

כל אזורי הארץ, מבני גידול ושטח פתוח

השפעות אקלימיות ותנאים סביבתיים:

טווח לחות רחב מאפשר נביטת נבגים. נביטת נבגים על גבי העלה הינה מיטבית בתנאי לחות גבוהה אך לא ברטיבות על גבי העלה. טמפרטורות מיטביות להדבקה והתפתחות מחלה 20-25 מ"צ. טווח טמפרטורות להתפתחות מחלה 15-30 מ"צ אך תיתכן התפתחות איטית אפילו בטמפרטורה גבוהה יותר. בטמפרטורות מעל 30 מ"צ לא מתפתחת המחלה באופן משמעותי. נבגים שורדים פחות ומתים בטמפרטורה 35 מ"צ ומעלה

שיטות גידול:

בכל שיטות הגידול.

הדברה
הדברה תרבותית (אגרוטכנית):

הימנעות מגידול ליד חלקות פלפל מבוגרות ובשכנות לגידולים רגישים לקמחונית כגון חציל, עגבנייה ופלפל. מעקב לאיתור כתמי מחלה ראשונים עשוי להתריע על הצורך בתחילת ריסוס. השמדת נוף בתום הגידול. הימנעות משתילה בסמוך לחלקות מבוגרות של גידולים עליהם מתפתחת קמחונית כגון של חציל, עגבנייה ופלפל.

הדברה כימית:

חומרי הדברה מקבוצות שונות להן קיים רישוי, לבדם או בתערובות שמכינים יצרני חומרי הדברה. ריסוס לחילופין של קבוצות כימיות שונות של תכשירי הדברה כולל גפרית. קיימים טיפולי הדברה באמצעות מתן תכשירי הדברה בבית השורשים.

עמידות לתכשירי הדברה:

תיתכן עמידות הפטרייה לתכשירי הדברה.

אמצעי הדברה אחרים:

תכשירי הדברה ביולוגית והשראת עמידות במידה וקיימים ומורשים.

הדברה אחרי קטיף:

לא רלוונטי

קישור למאגר המידע "אסיף"
קמחונית

 Powdery mildew

שם מחלה מקובל בעברית: קמחונית

שם מחלה באנגלית: [Powdery mildew [Leveillula

שם מין וסוג צורה אל מינית: Oidiopsis sicula

שם מין וסוג קודם: Oidiopsis taurica

שם מין וסוג צורה מינית: Leveillula taurica

ממלכה: פטריות שק           Ascomycota

קמחונית הינה מחלת הנוף החשובה בגידול פלפל. גורם המחלה תוקף בסתיו ובתחילת החורף, באביב ובתחילת הקיץ בעוד בתקופות הקרה ביותר והחמה ביותר פחותה בחומרתה. הפתוגן מאכלס את כל חתך העלה וגורם לכתמים לבנים בתחתית העלה וכלורוטים בפני העלה העליונים. בנגיעות חמורה עלים נגועים נושרים ואף חנטים ונגרם נזק ישיר לפרי.

חלקי הצמח: עלים

שלב גידול הצמחכל שלבי הגידול, מופיע בסוף הקיץ כאשר הצמחים צעירים יחסית והתחילו לפרוח.

--------------------------------------------------------------------------------------------

עריכה: 

 

בקמחונית בפלפל מוגבלת וניכרת בעלים בלבד ואינה פוגעת בגבעולים, פרחים או פירות. הסימפטומים הראשוניים של המחלה נראים על פי רוב על פני צדם העליון של עלי הפלפל ככתמים כלורוטים צהבהבים כאשר מצדו התחתון של הכתם הכלורוטי נראה לבד בצבע לבן של הפטרייה (תפטיר, נושאי נבגים ונבגים). הכתמים הכלורוטיים הופכים להיות חומים בחלקם. בהתקפות חמורות של המחלה ניתן לראות לעיתים גם את הלבד הלבן על גבי חלקו העליון של העלה. כמו כן נגרמת נשירת עלים החושפת את פירות הפלפל לפגעי אקלים (בעיקר צריבות שמש). הפרי נפסל לשווק, זאת בנוסף לאובדן יבול כתוצאה מאובדן שטח הטמעה הנובע מכתמי הקמחונית והכתמים הנקרוטיים הנוצרים על גבי העלים וכתוצאה מנשירת העלים.                                                                           

                                                                                            

מיני צמחים רבים: עגבנייה, חציל, מלפפון, קישוא, דלעת, חסה, אספסת, כותנה, בצל, קנרס, שעעועית, אסקלפיאס, גרברה, כף הקנגורו, יפעה (ליזיאנטוס), נץ חלב, קלה, שעווית (פרח השעווה, לובאג', רוזמרין.

.

הקימחונית נבדלת משאר נציגי המשפחה בכך שהינה אנדופרזיטית וחודרת לתוך רקמת העלה, בעוד ששאר הקימחונות הינם אקסופרזיטים. בפטריה זו מתפתח התפטיר לראשונה על פני העלה, חודר לתוך רקמות העלה דרך הפיוניות ויוצר מקלעת תפטיר בחללי הפיוניות. לאחר מכן מתפתחים קורים בין תאי המזופיל ומתחת לאפידרמיס של צדו העליון. לבסוף יוצאים קורים מבעד לפיוניות, המתפתחים לנושאי נבגים מרובי תאים, המסתעפים לפעמים. נושאי הנבגים והנבגים מהווים את שכבת המעטה הקימחי הנראה לעין על-גבי העלה הנגוע.

נבגים על גבי העלים נובטים, נחשון נביטה גדל על פני העלה וחודר דרך פיונית. קורי הפטרייה יוצרים מקלעת תפטיר בתוך העלה ולאחר מכן נוצרים נושאי נבגים היוצאים מבעד לפיוניות. נושאי הנבגים יוצאים מהפיוניות בודדים או בקבוצות, המונות לרוב שניים עד חמישה נושאי נבגים. על גבי נושאי הנבגים נראים שני תאים מאורכים (נבגים), האחד מלבני והשני עם קונוס בחלקו הרחוק. נבגים נישאים באוויר, נוחתים על פני עלים. נבגים נובטים יוצרים כריות הדבקה לעלה.

אין תקיפה לאחר קטיף

נבגים: נבגים משתחררים בעת התבגרותם. הנבגים נפוצים באוויר. נבגים המוסעים עם זרמי אויר לעלים קרובים או רחוקים. נבגים יכולים להיות מוסעים בין חלקות צמחים רגישים ועם הרוחות יכולים להגיע למרחק רב.

כל אזורי הארץ, מבני גידול ושטח פתוח

טווח לחות רחב מאפשר נביטת נבגים. נביטת נבגים על גבי העלה הינה מיטבית בתנאי לחות גבוהה אך לא ברטיבות על גבי העלה. טמפרטורות מיטביות להדבקה והתפתחות מחלה 20-25 מ"צ. טווח טמפרטורות להתפתחות מחלה 15-30 מ"צ אך תיתכן התפתחות איטית אפילו בטמפרטורה גבוהה יותר. בטמפרטורות מעל 30 מ"צ לא מתפתחת המחלה באופן משמעותי. נבגים שורדים פחות ומתים בטמפרטורה 35 מ"צ ומעלה

בכל שיטות הגידול.

הימנעות מגידול ליד חלקות פלפל מבוגרות ובשכנות לגידולים רגישים לקמחונית כגון חציל, עגבנייה ופלפל. מעקב לאיתור כתמי מחלה ראשונים עשוי להתריע על הצורך בתחילת ריסוס. השמדת נוף בתום הגידול. הימנעות משתילה בסמוך לחלקות מבוגרות של גידולים עליהם מתפתחת קמחונית כגון של חציל, עגבנייה ופלפל.

חומרי הדברה מקבוצות שונות להן קיים רישוי, לבדם או בתערובות שמכינים יצרני חומרי הדברה. ריסוס לחילופין של קבוצות כימיות שונות של תכשירי הדברה כולל גפרית. קיימים טיפולי הדברה באמצעות מתן תכשירי הדברה בבית השורשים.

תיתכן עמידות הפטרייה לתכשירי הדברה.

תכשירי הדברה ביולוגית והשראת עמידות במידה וקיימים ומורשים.

לא רלוונטי

קורים, נושאי נבגים ונבגים על עלה
צידו התחתון של עלה נגוע בקמחונית
צמחי פלפל שעליהם נשרו כתוצאה מקמחונית
(צילום: יגאל אלעד)
(צילום: יגאל אלעד)
(צילום: יגאל אלעד)
קמחונית
Powdery mildew
Leveillula
"Powdery mildew"
Oidiopsis taurica